top of page

Democratische Republiek Congo 
    Care Belgium 

DRC

Strijden voor gendergelijkheid: SAFECO

Neema Namadamu werd kort na haar geboorte door haar vader achtergelaten en door haar moeder opgevoed in de Democratische Republiek Congo. Toen zij twee jaar oud was, kreeg zij polio en haar lichamelijke handicap stelde haar in staat aan het huwelijk te ontsnappen en zich aan haar studie te wijden.

Volgens de VN is de Democratische Republiek Congo een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor vrouwen. Vroegtijdige huwelijken, huiselijk geweld, de wet beschermt hen niet en onderwijs is ondergeschikt.

Terug in haar geboortestreek heeft de Congolese vrouw al haar energie gestoken in het geven van de plaats aan de vrouw die haar toekomt in een nog zeer patriarchale samenleving en heeft zij de vereniging SAFECO opgericht.

 

Daartoe heeft zij programma's voor seksuele voorlichting opgezet, workshops voor het maken van duurzaam en herbruikbaar maandverband en cursussen in het gebruik van digitale media. Daarnaast helpt ze hen netwerken en platforms op te bouwen om hun rechten onder de aandacht te brengen en zo hun onafhankelijkheid te bevorderen.

Tegelijkertijd start Neema ook een boomplantproject om ontbossing en klimaatverandering tegen te gaan, een andere kwestie die haar na aan het hart ligt.  Ze geeft de vrouwen instrumenten waarmee ze duurzaam met de bossen kunnen leven.

 

"Ik ben erg onder de indruk van Neema Namadamu's reis, moed en vastberadenheid. Een vrouw die generaties zal inspireren en, volgens haar eigen definitie, 'het paradigma zal veranderen'," (ZKH Prinses Esmeralda van België).

Steun van CARE Belgium

2018: 12 000 € ter ondersteuning van de NGO  SAFECO

2019: 10 000 € ter ondersteuning van de NGO  SAFECO

ONZE ANDERE PROGRAMMA's

Roemenië

Oprichting van een therapeutisch centrum voor gehandicapte kinderen in de stad Sfantu Gheorghe (Transsylvanië).

Libanon

Bevordering van economische empowerment en capaciteitsopbouw voor veerkracht en sociale stabilisatie.

Marokko

Verbetering van de kwaliteit van het basisonderwijs.

Donate
bottom of page